Följ Huddinge kommun

Karin Boye-priset till författaren Johan Svedjedal

Pressmeddelande   •   Nov 09, 2017 08:00 CET

Författaren Johan Svedjedal får Huddinge kommuns skönlitterära pris till minne av Karin Boye. Foto: Dan Hansson

Författaren Johan Svedjedal har tilldelats Huddinge kommuns skönlitterära pris till minne av Karin Boye.

Han får priset för Karin Boye-biografin Den nya dagen gryr, som kom ut 2017. Juryns motivering lyder:

”Karin Boyes litterära pris 2017 tilldelas Johan Svedjedal som i sin stilsäkra biografi nyanserat förmedlar en levande bild av yrkes- och privatpersonen Karin Boye, samt den tid som formade hennes idédrivna prosa och allmänmänskliga kärleksdiktning.”

Jag är hedrad och glad över att vara årets mottagare av Karin Boyes litterära pris. När jag har arbetat med min biografi över henne har Uppsala mer och mer laddats med anknytningar till hennes tid här och delar av biografin är skriven i A-salen på Carolina Rediviva, den plats där hon läste och fantiserade under många år, säger Johan Svedjedal.

Johan Svedjedal är författare och professor i litteraturvetenskap. Han är även kulturskribent på Dagens Nyheter och ledamot av Samfundet De Nio. I boken Spektrum – den svenska drömmen (2011) skildrar han en grupp radikaler som ägnar sig åt tidskrifts- och förlagsverksamhet i 1930-talets Stockholm. I denna gruppering ingick bland andra Karin Boye. I biografin Den nya dagen gryr (2017) ber Johan oss tänka bort den strikta statyn när vi tänker på Karin Boye. Länge sågs hon som en närmast ovärldslig gestalt, men i Johan Svedjedals bok är hon en högst levande person och framställs samtidigt den skickliga författare hon var.

– Det är angeläget och sympatiskt hur Johan Svedjedal i sin bok lyfter fram yrkespersonen Karin Boye, som så skickligt hanterade författarens hantverk. Jag ser redan nu ett standardverk i Den nya dagen gryr, säger Nick Jones, verksamhetschef för konst och bibliotek i Huddinge.

Om Karin Boyes skönlitterära pris

Huddinge kommuns skönlitterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Det kan vara en roman, drama, dikt, novell eller essä eller annat verk på svenska som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Det är 19:e gången priset delas ut och prissumman är i år på 25 000 kr.

Prisutdelning sker på Fullersta Gård den 14 december kl. 17.30.

För mer information kontakta:

Nick Jones, verksamhetschef för konst och bibliotek, 08–535 305 05, nick.jones@huddinge.se

Per Jacoby, kommunikationsansvarig kultur- och fritidsförvaltningen, 08–535 317 29, per.jacoby@huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med mer än 100 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Bifogade filer

PDF-dokument