Följ Huddinge kommun

Bostäder vid Gretas backe vinner Huddinges byggnadspris

Pressmeddelande   •   Nov 28, 2017 11:53 CET

Bostäder vid Gretas backe vinner Huddinges byggnadspris, som delas ut för första gången 2017. Foto: Håkan Lindgren

Över 1000 Huddingebor röstade när vinnaren av Huddinges byggnadspris skulle utses för första gången. Bostäderna vid Gretas backe var en klar vinnare med nära 60 procent av rösterna.

På andra plats kom Technology and Health i Flemingsberg och trea blev förskolan Nytorps Mosse i Trångsund.

– Det är roligt att få gratulera Gretas backe till förstapriset. Det är första gången vi delar ut Huddinges byggnadspris och vi är därför extra glada över det positiva gensvaret och att så många engagerat sig i röstningen, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

Byggnaderna är ritade av Joar Arkitektbyrå och uppförda av Eknors fastighetsutveckling, som jobbat med gamla kulturbyggnader sedan 90-talet. Totalt är det nio bostäder som tillsammans utgör bostadsrättsföreningen Fredriksdals Trädgårdar.

– Det är jätteroligt att vi fick pris och de vi möter är mycket positiva till området, säger Gunnar Eknor, VD för Eknor Fastighetsutveckling.

Över 1 000 röster har kommit in under röstningsperioden som pågått mellan den 12 september och 15 oktober.

– Det är fantastiskt! Estetiskt och arkitektoniskt vackra byggnader och platser påverkar människors välbefinnande och inställning till sin omgivning och därför är det viktigt att Huddingeborna är med och gör sina röster hörda,säger Malin Danielsson.

Priset består av en plakett samt ett diplom som delas ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde den 11 december. Plaketten är formgiven av konstnären Håkan Bull.

Om Huddinges byggnadspris

Priset delas ut för första gången i år. Det ska gå till en byggnad eller anläggning som förtjänar uppmärksamhet för sitt bidrag till ett expansivt och vackert Huddinge. De nominerade bidragen utses av rådet för fysisk planering och vinnaren röstas fram av Huddingeborna.  

För mer information, kontakta:

Malin Danielsson, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, 08– 535 301 83, 
malin.danielsson@huddinge.se

För kontaktuppgifter till vinnarna samt bilder, kontakta:

Ulrika Lamberth, PR-ansvarig Huddinge kommun, 08– 535 301 71, ulrika.lamberth@huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med nästan 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Bifogade filer

PDF-dokument